De dienstverlening RPO (recruitment process outsourcing) is steeds meer in opkomst. Dit merkten we bij Sterksen de afgelopen jaren al, en ook Intelligence Group ziet dit in hun cijfers naar voren komen. De grotere vraag naar RPO (zo’n 15-20% meer) ligt vooral bij overheidsorganisaties. Waar deze organisaties voorheen vaak met vaste partijen voor verschillende soorten werving samenwerkten, wordt er nu veel meer nagedacht over hoe de recruitment strategie en alle bijbehorende zaken moet worden georganiseerd. 

Wat is RPO?

Allereerst nog een korte uitleg: wat is RPO nou precies? Recruitment Process Outsourcing is het uitbesteden van (delen van) de recruitment werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je als organisatie niet de juiste kennis of mensen hebt om de werving te verzorgen, of omdat je simpelweg lastig in te vullen vacatures hebt. RPO biedt dan uitkomst, omdat recruiters van een bureau voor jouw organisatie en vanuit jouw naam gaan werven. En dat niet alleen, ook andere zaken zoals contractafhandeling, recruitment marketing, onboarding processen en vele andere HR taken kunnen uit handen worden genomen. Vaak zitten deze ervaren recruiters ook meerdere dagen per week in-house, zodat de kennis die zij meenemen ook binnen de eigen organisatie wordt gedeeld. Meer weten over RPO? Bekijk dan deze pagina en onze video.

Total Talent Management

Behalve de groei van de RPO dienstverlening, zien we ook vaak een verandering binnen deze oplossing. Eerder was RPO voornamelijk gericht op het invullen van vaste vacatures, tegenwoordig is er ook steeds meer vraag naar flexmedewerkers. Deze verandering brengt met zich mee dat recruiters en recruitmentbureaus die RPO aanbieden kennis moeten hebben van het werven van zowel vaste als tijdelijke functies. Binnen Sterksen noemen we deze combinatie binnen de RPO dienstverlening ook wel Total Talent Management. Om de werving en selectie van beide soorten vacatures zo efficiënt mogelijk te maken is het handig om dit zowel bij de recruiters als bij de hiring managers van de opdrachtgevende organisatie centraal te maken.

Schaarste en oplossingen

Naast de verschuiving van het soort vacatures, is recruitment in het algemeen ook veranderd. In veel branches (zoals IT) is er sprake van een tekort aan talent, waardoor het werven naar dit soort personeel ook een andere aanpak vergt. Het inzetten van RPO zorgt er hierbij voor dat, naast klassieke werving en selectie, ook wordt gekeken naar hoe een bepaalde doelgroep te vinden is en aangesproken wilt worden. Het verbeteren van vacatureteksten, het inzetten van recruitment-marketing en -automation en het versterken van het employer brand: allemaal belangrijke zaken die worden aangepakt door RPO recruiters.

Ook het inzetten van tooling en recruitment technologie kost geld. Wanneer je niet de kennis in huis hebt om dit goed te implementeren kan dit zonde zijn van de kosten. Het kiezen voor RPO zorgt er deze voor dat de juiste tools worden gekozen, geïmplementeerd en gebruikt. Bij Sterksen nemen we bijvoorbeeld ook al verschillende tools en kennis hiervan mee, door samenwerkingen en partnerships die wij zijn aangegaan ten behoeve van onze RPO dienstverlening. Denk hierbij aan AI sourcing tools, contact tools en toegang tot LinkedIn Talent Insights. Het aanschaffen van deze tools behoort misschien tot investeringen die je als corporate organisatie niet direct doet, maar waar wel de toegevoegde waarde zit van het afnemen van een RPO dienstverlening tegenover het klassieke werving en selectie model.

Centralisering van recruitment

Wat in het artikel van IG nog meer naar voren komt, is dat organisaties vaker het doel hebben om hun recruitment te centraliseren. Nog vaak worden er verschillende soorten vacatures voor verscheidene afdelingen beroep gedaan op verschillende recruitment partijen. Dit kwam voort uit het feit dat veel recruitmentbureaus een specialisatie hebben in een bepaalde dienst en/of type functie. Ook hierin biedt RPO oplossingen, er is één aanspreekpunt binnen het recruitment team en deze is ook nog eens binnen je organisatie te vinden dankzij de recruiters die in-house aan het werk zijn.

Meer weten?

Kortom, recruitment process outsourcing kan voor veel organisaties een oplossing bieden. Hierdoor is deze dienstverlening een stuk populairder geworden in de afgelopen jaren, en zal RPO in de toekomst ook meer grond winnen binnen de recruitment branche. Wil je meer weten over RPO door Sterksen? Lees dan hier verder.