De arbeidsmarkt is een chaos, kandidaten hebben het voor het kiezen en er zijn nog nooit zoveel vacatures online geweest. En dat terwijl het percentage actief werkzoekenden historisch laag is met 11,6% (bron). Je kunt je voorstellen dat het voor recruiters dus steeds lastiger wordt om de beste en meest passende kandidaat te vinden voor hun vacatures. Gelukkig is er een heleboel recruitment technologie waar we, ook bij Sterksen, dankbaar gebruik van maken.

Recruitment technologie
Maar wat is recruitment technologie nu precies? Eigenlijk kun je het zien als softwareapplicaties waarmee werkgevers of recruitment consultants/bureaus het wervingsproces – of onderdelen hiervan – en hun kandidatenstroom efficiënt en effectief kunnen beheren. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een database met kandidaten, het beheren en publiceren van vacatures, het verwerken van sollicitaties, het uitnodigen en afwijzen van sollicitanten, het opbouwen van talentpools, het testen of screenen van kandidaten (bron).

Het Tech Team van Sterksen zoekt, test en implementeert verschillende tools die het recruitment proces efficiënter kunnen maken. Inmiddels gebruiken we bij Sterksen diverse tools voor onder andere sourcing & matching, data-analyse & reporting, recruitmentmarketing, selectie & onboarding en (interne) communicatie.

Data-gedreven recruitment
Een grote drijfveer voor het blijven innoveren binnen recruitment is de veranderende arbeidsmarkt. Het wordt steeds moeilijker om kandidaten te vinden, en bij het (online) bereiken van een kandidaat komt steeds meer kijken. Het is daarom van belang om te weten waar de doelgroep van een vacature (campagne) zich bevindt en hoe de candidate journey van deze kandidaten verloopt.

Om dit te achterhalen werken we bij Sterksen bijvoorbeeld samen met OnRecruit. Met inzichtelijke dashboards kunnen we van veel sollicitanten achterhalen waar zij vandaan kwamen (bijvoorbeeld via LinkedIn, Google for Jobs of betaalde Google-advertenties). Dit is waardevolle informatie bij het optimaliseren van de wervingsaanpak. Daarnaast geven deze dashboards ook inzicht in hoe snel en op welke manier een vacature in een bepaalde branche wordt ingevuld.

In combinatie met bijvoorbeeld LinkedIn Talent Insights, wat we bij Sterksen ook gebruiken, zorgt dit voor nuttige informatie over bepaalde doelgroepen in de arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen wij onze opdrachtgevers ook steeds beter meenemen in welke functies of doelgroepen moeilijk te vinden zijn en hierop anticiperen. Het inzetten van recruitment marketing kan daarbij een uitkomst zijn.

Voordelen van recruitment technologie
Andere voordelen van het inzetten van recruitment tooling zijn bijvoorbeeld gericht op productiviteitsverhoging. Het inzetten van A.I. sourcing tools (zoals RecruitRobin en Simplerecruiter) kan voor onze recruiters al een groot deel van passende kandidaten vinden op verschillende platformen. Hierdoor kunnen zij zich focussen op inhoudelijke eerste gesprekken en sollicitaties met de opdrachtgever. Dergelijke slimme tools blijven ook leren, waardoor je steeds betere matches zult vinden.

Eerdergenoemde dashboards en andere analyse mogelijkheden bieden ook de mogelijkheid om statistieken te verzamelen en analyseren, om een basis te leggen voor de verbetering van het wervingsproces en het ondersteunen en adviseren van onze opdrachtgevers. Zo kunnen we steeds meer data-gedreven beslissingen maken en op een strategische manier recruitment uitvoeren.

Meer informatie
Meer weten over hoe we bij Sterksen gebruik maken van recruitment technologie en hoe dit onze wervingsproces heeft verbeterd? Mail naar technology@sterksen.com.