Ook in 2022 zal het een uitdaging blijven om nieuwe werknemers te vinden. Of organisaties nu gaan voor vast personeel of tijdelijk talent, het zal een hele klus worden om talent aan te trekken. Veel recruiters en recruitment/HR afdelingen maken al gebruik van het employer brand van een organisatie bij het vinden van personeel. Het wordt echter steeds belangrijker om ook tijdens de zoektocht naar tijdelijke professionals gebruik te maken van de kracht van je eigen organisatie. Hierdoor is er een toename van de Direct Sourcing aanpak.

De MSP (Managed Service Provider) consultants van Sterksen hebben jarenlange ervaring in de bemiddeling van de interim arbeidsmarkt. Hoewel de focus lang lag op de snelheid en flexibiliteit van dit soort werving, wordt er nu steeds meer ingezet op Direct Sourcing. Door de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt kijken we op een integrale manier naar het aantrekken van talent. Of er nu wordt gezocht naar vaste werknemers of interim professionals, de cultuur van een organisatie moet worden uitgedragen tijdens het werven van personeel. Dit komt dan ook terug in onze hybrid MSP oplossing.

De toename van Direct Sourcing 

Sterksen is niet de enige organisatie met een Direct Sourcing aanpak. In dit artikel van ZiPconomy geeft Sidney Hiele, oprichter van QSXL, aan dat hij deze trend steeds vaker ziet:

Er is een trend gaande op de arbeidsmarkt waarbij bedrijven zelfstandig in contact willen zijn met hun doelgroep. Dat kan door middel van arbeidsmarktcommunicatie maar steeds vaker kiezen bedrijven voor Direct Sourcing om in contact te komen met de doelgroep. Direct Sourcing is het volledige proces van zoeken, benaderen en verleiden van kandidaten voor directe sollicitaties en het opbouwen van talent pools, waarvoor kennis vereist is van search, data analyse en marketing.

Je ziet nu al een toename in organisaties kiezen voor een samenwerking met aanbieders van deze expertise, de zogenaamde MDS providers (Managed Direct Sourcing). Deze MDS’s bieden de planning, executie, tooling en expertise om contact te leggen met het deze kandidaten. Mijn verwachting is daarmee dat de vraag naar Direct Sourcing toeneemt en en er nieuwe aanbieders van MDS zullen ontstaan.”

Waarom een Direct Sourcing aanpak?

Direct Sourcing heeft verschillende voordelen ten opzichte van het enkel gebruiken van leveranciers voor interim personeel. Naast het versterken van het employer brand van de opdrachtgever onder tijdelijke professionals, zorgt Direct Sourcing ook voor kostenbesparingen. Niet alleen zal de aanwezige talentpool uiteindelijk zorgen voor een verbeterde ‘time-to-hire’, ook is er minder tussenkomst van leveranciers en bijhorende marges.

Omdat de MSP consultants van Sterksen embedded zijn in de organisatie van de opdrachtgever, hierdoor krijgen zij meer gevoel bij de cultuur van een organisatie en is dit ook goed uit te dragen naar kandidaten. Ook zijn er hierdoor korte lijnen met HR. Waar het inhuren van interim professionals eerst vooral bij afdeling Inkoop werd ondergebracht, zien we nu steeds vaker een verschuiving (of samenwerking) met HR. Ook dit zorgt voor voordelen binnen het inhuurproces.

Contact

Een MSP die Direct Sourcing activiteiten levert is heel anders dan een MSP die zich voornamelijk/enkel richt op het optimaliseren van het inhuurproces. Over de Hybrid MSP oplossing van Sterksen wordt in deze video nog meer verteld, maar ook Rob van de Ven kan je meer vertellen over de toegevoegde waarde van (client-branded) direct sourcing.