Introductie

Werk mee aan een langetermijnvisie binnen de automotive-wereld, waar veranderingen elkaar snel opvolgen!

De ontwikkelingen in mobiliteit gaan steeds sneller. Bij de RDW kun je de nieuwe innovaties niet afwachten; van een RDW’er wordt verwacht dat je vooruitdenkt en anticipeert op de ontwikkelingen. Zeker in deze tijd, met nieuwe uitdagingen en nieuwe vraagstukken. Dit is hét moment om in te stappen. Want bij de RDW kijk je niet toe, maar draag je actief bij aan het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen, de verkeersveiligheid en het efficiënt inzetten van voertuigen en alternatieve brandstoffen.

Organisatie

De RDW is continu in verandering o.a. als gevolg van technologische ontwikkelingen in de voertuigtechniek, nieuwe wet- en regelgeving en de veranderende maatschappelijke opgave. Als uitvoeringsorganisatie zijn onze processen, gegevens en applicaties de backbone van onze business. Jaarlijks steekproeven wij bijna 200.000 voertuigen bij APK garages en keuren wij maar liefst 400.000 voertuigen zelf. Tegelijkertijd worden door de RDW jaarlijks 4 miljoen kentekencards verstrekt en meer dan 4.5 miljard register bevragingen op onze voertuiggegevens gedaan. Met een dergelijke uitvoeringstaak van formaat is een robuuste inrichting van proces, gegevens en techniek en de bijbehorende verandervraagstukken een dagelijkse uitdaging.

Je maakt deel uit een heel leuk en ambitieus team (20 collega’s) van architecten, Informatieanalisten en Projectmanagers. Je zet jezelf in op zowel domein-gerelateerde vraagstukken als ook het nodige programma’s en/of projecten werk. Samen met de informatiemanagers, informatieanalisten en collega’s uit de operationele organisatie zorg jij voor de vertaling van de strategische veranderbehoeften van de divisies Toezicht & Beoordeling (T&B) en Voertuig Regelgeving & Toelating(VRT) naar bijbehorende aanpassingen in bedrijfsprocessen, informatievoorziening en bijbehorende ICT-voorzieningen, op korte en vooral lange termijn. Ook het ondersteunen van het management bij stellen van prioriteiten in het projectportfolio behoort tot de werkzaamheden. Het (mede) opstellen van en het sturen op toepassing van de principes die richting geven aan de ordening van het proces- en IV-landschap behoort ook tot je werkgebied.

Functie

Jij bent betrokken bij deze verandervraagstukken. Sterker nog: als business architect bij de RDW in Zoetermeer heb je veel invloed op hoe de RDW-organisatie nu en in de toekomst innovatief inspeelt op die ontwikkelingen. Het vakgebied van architectuur is de laatste jaren sterk in beweging gekomen met steeds meer aandacht voor deze inrichtingsvraagstukken. Denk aan beter gebruik van data uit voertuigen of toepassing van software voor automatische steekproeven bij apk-keuringen als ook toenemende securityvragen door de opkomst van zelfrijdende voertuigen.

Waar ga jij je dan mee bezig houden?

 • Het analyseren van complexe, organisatorische en informatievoorzienings-vraagstukken in brede samenhang, rekening houdend met de wensen en belangen van verschillende stakeholders;
 • opstellen, afstemmen en borgen van de architectuurprincipes, -standaarden, -modellen, –richtlijnen en kaders voor de bedrijfsvoering;
 • uitvoeren van fit-gap analyses;
 • opstellen en onderhouden van (delen van) de architectuur van de domeinen T&B en VRT. Denk aan dienstverlening, proces en organisatie, informatievoorziening, applicaties en governance;
 • opstellen van projectstartarchitecturen (PSA’s) en een actieve bijdrage leveren in het bepalen van de roadmaps
 • ontwikkelen en uitwerken van verschillende scenario’s en oplossingsrichtingen ten behoeve van vooronderzoeken en business cases.

Functie-eisen

Als business architect ondersteun je het gehele traject van vormgeven van de vraag vanuit gebruikers of management tot realiseerbare veranderinitiatieven en bundeling en prioriteitsstelling in het projectportfolio. Je werkt dan ook nauw samen met de betrokken informatiemanagers, Informatieanalisten en programma- en projectmanagers.
Je zorgt voor overzicht, samenhang en inzicht. Niet alleen voor de beslissers maar ook voor andere stakeholders die bij veranderingen betrokken zijn: waar gaan we naar toe, wat gaan we wel/niet doen en hoe hangen veranderingen op verschillende architectuur aspecten samen? Je helpt mee om enerzijds tot complexiteitsreductie te komen en anderzijds tot meer verandervermogen, slagkracht en kostenreductie.

Je communiceert op diverse niveaus binnen de verschillende business domeinen, stafdiensten, functioneel beheer, leveranciers, programma’s en projecten. Je handelt daarbij als partner in business.

Je hebt ervaring met het opstellen en communiceren van architectuuradviezen op tactisch en strategisch niveau en geeft niet alleen gevraagd maar ook ongevraagd advies wanneer dat naar jouw overtuiging nodig is.De RDW gaat aanzienlijk investeren in de uitbreiding van de architectuurcapaciteit en wil daarmee versnelling realiseren in het werken onder architectuur. Een uitstekende kans voor jou als architect om hier aan mee te kunnen bouwen.

En verder:

 • Je bent Initiatiefrijk, proactief en zelfstarter
 • Je hebt sterk analytisch vermogen
 • Je bent in staat complexe problemen eenvoudig uit te leggen en te visualiseren
 • Je kunt zelfstandig een strategie en visie naar realistische architectuurontwerpen vertalen.
 • Je kunt complexe vraagstukken rond procesinnovatie en verandermanagement goed doorgronden en hier oplossingen voor bedenken.
 • Je zoekt graag het contact met collega’s, neemt hen mee in de werkzaamheden en deelt actief jouw kennis.
 • Je hebt kennis en ervaring met het vastleggen van architectuur in een architectuurrepository en modelleren in Archimate
 • Je hebt een HBO/WO denk- en werkniveau
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands in woord en geschrift

Aanbod

Wat hebben we jou te bieden?

Veel! Daar zijn we trots op en dat verdien jij ook.

We hechten veel waarde aan goede arbeidsvoorwaarden, een schone en veilige werkomgeving en een gezonde werk-privébalans, zodat jij energiek en betrokken aan het werk kunt.

Afhankelijk van opleiding en ervaring geldt voor deze functie een totaal bruto jaarsalaris wat kan oplopen tot € 94.878,- bij een 36-urige werkweek. Verder:

 • flexibel werken; mogelijkheid tot thuiswerken en werkdagen van 4×9 uur;
 • goede pensioenregeling via het ABP;
 • zes weken verlof per jaar;
 • uitgebreid introductieprogramma waarbij je de hele organisatie leert kennen;
 • tegemoetkoming woon-werkverkeer, volledige ov-vergoeding en een fietsplan;
 • goede onkostenvergoeding;
 • vitaliteitsprogramma met leuke activiteiten;
 • veel ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden en persoonlijk loopbaanbudget van € 1.000,- per twee jaar;
 • een arbeidsovereenkomst voor een jaar met de intentie om je hierna een vaste arbeidsovereenkomst te bieden, als we allebei tevreden zijn natuurlijk
 • Om jou optimaal van start te laten gaan, ontvang je een telefoon en laptop van het werk
 • Hybride werken

Inlichtingen

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met Yvonne van Amelsvoort!

E: yvonne.van.amelsvoort@sterksen.com

M: +31 6 4190 2316

Sollicitatie

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met Yvonne van Amelsvoort!

E: yvonne.van.amelsvoort@sterksen.com

M: +31 6 4190 2316