In een tijd waarin de arbeidsmarkt constant in beweging is en werkgevers naarstig op zoek zijn naar innovatieve oplossingen om talent aan te trekken, wordt de rol van zij-instromers steeds belangrijker. Zij-instromers zijn mensen die vanuit een andere beroepsgroep komen en zich willen omscholen voor een nieuw vakgebied. Sophie Bruurs, Lead deta-vast bij Sterksen, vertelt in deze blog welke voordelen zij-instromers bieden voor werkgevers.

Ruim een kwart van de werkgevers nam in de afgelopen twee jaar zij-instromers aan en nog eens 32% staat ervoor open om dat te doen, blijkt uit onderzoek van het UWV. Vooral organisaties met meer dan twintig werknemers nemen zij-instromers aan. Zij hebben volgens de onderzoekers vaker vacatures openstaan en functies waarvoor opleidingseisen gelden.

Een van de belangrijkste voordelen van het inzetten van zij-instromers via een deta-vast constructie is de flexibiliteit die het biedt aan zowel werkgevers als werknemers. Tijdens de deta-vastperiode hebben ze de mogelijkheid om de vaardigheden en geschiktheid van de kandidaten voor de functie te evalueren voordat zij ze in vaste dienst nemen. Dit minimaliseert het risico voor werkgevers en stelt hen in staat om snel en efficiënt te reageren op veranderende behoeften binnen hun organisatie.

Een ander voordeel is de kostenbesparing voor werkgevers. Door zij-instromers eerst via deta-vast in te huren, kunnen werkgevers de kosten voor werving en selectie verminderen, omdat ze niet meteen hoeven te investeren in uitgebreide wervingsprocessen. Bovendien berekent Sterksen geen overname fee.

Uit het eerder genoemde onderzoek van het UWV blijkt dat zo’n 13 procent van de werkgevers niet openstaat voor mensen die omgeschoold moeten worden, bijvoorbeeld omdat zij de opleidingen te duur vinden, er ervaring nodig is, of er geen tijd is om mensen te begeleiden. Een voordeel van zij-instromers via de deta-vast constructie van Sterksen is dat eventuele benodigde certificeringen, opleidingen, trainingen (soft-skills) worden gefaciliteerd en bekostigd.

Kortom, het inzetten van zij-instromers via een deta-vast constructie biedt zowel werkgevers als zij-instromers een win-winsituatie. Werkgevers krijgen toegang tot een pool van gemotiveerde en diverse talenten, terwijl zij-instromers de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in een nieuw vakgebied. Dit maakt deta-vast tot een waardevol instrument, dat zowel flexibiliteit als stabiliteit biedt voor alle betrokken partijen.