SAP-consultants weten de weg naar McCoy & Partners nog altijd te vinden

‘2022 was het jaar van het personeelstekort’, ‘Werkgevers worden verplicht anders te gaan werven’ en ‘Krapte op de arbeidsmarkt speelt parten’. Slechts een greep van headlines in de media. Werk vinden is op dit moment niet zo moeilijk. De uitdaging is weggelegd voor werkgevers, want hoe vind je nu het juiste talent? SAP dienstverlener McCoy & Partners weet – in samenwerking met Sterksen – ondanks de schaarste tóch de nodige consultants aan zich te binden. Wat zit er achter dat succes?

“Oprechte en vooral blijvende interesse. Dat is waarmee wij talent over de streep trekken om bij ons te komen werken”, steekt Joost Hinderdael (Recruitment Consultant bij Sterksen) van wal. Wij. Ons. Het eerste dat opvalt in deze uitspraak. Want waar Joost zich onderdeel voelt van McCoy, staat hij op de loonlijst van Sterksen. De recruitment specialist werd – in de vorm van Joost – zeven jaar geleden aangehaakt voor hulp op het gebied van IT search. De vertrouwensband tussen McCoy en Joost groeide, met als gevolg dat hij gevraagd werd ook mee te denken over de professionalisering van het recruitmentproces en uiteindelijk twee jaar geleden collega Cécille van Unen erbij gehaald werd om met Recruitment marketing aan de slag te gaan. Binnenkort hopen zij zelfs nog een derde collega in het team te betrekken.

McCoy DNA

“Joost is door de jaren een verlengstuk geworden van McCoy. Hij kent de organisatie door en door en weet daarom welk DNA goed past bij onze organisatie. Dat is ontzettend belangrijk, want we zoeken doorlopend nieuw talent”, vertelt Frank van Dooremolen (Partner bij McCoy). Joost vult aan: “McCoy is een cultuur gedreven organisatie. Ik kijk daarom hoofdzakelijk vanuit dit DNA naar talent, niet vanuit een openstaande vacature. En als er (nog) geen plek is? Voor kwaliteit wordt plek gemaakt.”

Terugkomend op die oprechte en vooral blijvende interesse, waarom is dat zo belangrijk? Joost: “Die blijvende interesse is nodig, want we zoeken de echte neusjes van de zalm. Die hengel je niet in een week binnen. Voor mij is het zoeken naar de balans tussen ruimte geven en verbinding houden. Ik vind het vertrouwen dat McCoy mij als recruiter geeft om rustig de relaties uit te bouwen heel prettig. Dat ik niet binnen X-dagen een kandidaat hoef te spreken of er een getekend voorstel moet liggen, geeft mij de mogelijkheid om de kandidaat het tempo te laten bepalen.”

Gezamenlijk doel

“Bij de start van de samenwerking bestond McCoy uit ongeveer 40 collega’s. Inmiddels zijn dat er ruim 220. De grootste uitdaging is dan deze ‘eigen’ cultuur te behouden. Denk bijvoorbeeld aan talent boven structuur, ruimte krijgen om succesvol te zijn, geen hiërarchie, de klant centraal stellen en succes boven winst. Ons team is hecht, leert voortdurend en daagt elkaar uit. Ieder talent is uniek, natuurlijk heb je peers maar je hebt je eigen pad om te ontwikkelen. Initiatief waarderen we, ook als het buiten de lijntjes is. En successen vieren we graag en uitbundig”, deelt Frank.

Aan Joost om dit onderdeel te maken van de gehele recruitment flow. “Als ik kandidaten bij het tekenmoment vraag ‘Waarom McCoy?’, dan krijg ik in de meeste gevallen het antwoord ‘vanwege de klik’. Het is iets ongrijpbaars, maar voor McCoy van essentieel belang. Het menselijke aspect breng ik vanaf het eerste contactmoment over, dat geldt ook voor alle andere betrokkenen in het proces. We winnen het op een uitstekende flow.”

Alles uit de kast

Joost zijn inspanningen blijven niet onopgemerkt. De plaatsingen en nieuwe collega’s stroomden, ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt, binnen. Toch werd het in 2020 tijd voor verdieping. Want het recruitmentvak vroeg om meer dan alleen hunten. Daarom introduceerde Cécille Recruitment Marketing om meer lading te geven aan het Employer Brand van McCoy. “Mijn opdracht werd: hoe maken we de figuurlijke drempel naar een 1e gesprek nóg kleiner?”

Cécille licht toe: “Er stond al een werken-bij website, maar die kreeg een extra likje verf. Met als doel het centraal te stellen in diverse campagnes. Op onder andere social media, Google en jobboards. Om dit op te tuigen heb je beeld nodig. En dan komt natuurlijk ook het typische McCoy DNA om de hoek kijken. Want mooie teksten is één, maar met beeld breng je het gevoel pas écht over. Het is ontzettend tof om mee te denken over creatieve ideeën. Het ambassadeursprogramma ‘Friends of McCoy’ en McCoy TV zijn slechts enkele voorbeelden. Ik heb nog veel in de pen om deze mooie organisatie op de juiste manier te etaleren.”

Toekomstmuziek
“McCoy heeft lang de vruchten geplukt van de innovatieve Employer Branding strategie. Inmiddels zijn we niet meer uniek. We moeten er dus waakzaam op blijven dat ons concept standhoudt”, vindt Frank. Joost ziet dit met vertrouwen tegemoet, doordat McCoy tijdig nadenkt over haar toekomstige personeelsbeleid. “Ik krijg niet de target ‘deze maand moet je vijf vacatures vullen’, daardoor kan ik de rust blijven geven aan de markt en de kandidaat centraal stellen. Recruitment draait ook om netwerk. Doordat ik kan graven in mijn eigen pool, bied ik direct toegevoegde waarde aan McCoy: het beste talent inzetten binnen deze ‘Great Place to Work.”

Over McCoy

McCoy simplificeert systemen en processen met de allerbeste SAP-consultants met als doel klanten nog succesvoller te maken. McCoy is een 100% SAP dienstverlener met kantoren in Eindhoven, Utrecht en Manila. Zij opereren op het snijvlak van business en IT en onderscheiden ons in de markt door een breed scala aan SAP diensten te bieden vanuit een ondernemende gedachte. Of zoals ze zelf zeggen: ‘Wij zijn het tegenovergestelde van een corporate bedrijf, maar ook geen one-trick-pony‘.