Eind 2021 hebben we in samenwerking met Intelligence Group een grote, unieke stap gezet door een prognose af te geven voor de tariefontwikkelingen van professionals – zelfstandig en in dienst van detacheerders – voor 2022. Daarvoor gingen in totaal 114 beroepsgroepen onder de loep. We brachten ook een tussentijdse update op de gemaakte voorspellingen voor halverwege dit jaar. Maar het voorspellingsmodel is stuk. Waarom? De belangrijkste parameters ‘inflatie’ en ‘schaarsteontwikkeling’ zijn buiten alle outliers van het model getreden. De inflatie is zo hoog dat het bijna gelijk is aan de opgetelde inflatie van de afgelopen tien jaar. Door deze schaarste treden ook economische modellen, zoals bijvoorbeeld de conjunctuurklok, buiten de oevers van logica.

Waar we dus op een jaarlijkse traditie hadden gerekend, blijkt uit onze ervaringen met de correctheid van de voorspellingen en de alleen maar groter wordende hoeveelheid data waaruit we kunnen putten, een te groot verschil te zitten tussen theorie en praktijk. We schamen ons dus niet dat ons voorspellingsmodel, nu (even) niet werkt en we er daarom voor hebben gekozen voor 2023 niet eenzelfde tariefprognose te brengen als vorig jaar. In deze editie van de Talent Monitor blikken we terug op de tariefontwikkelingen in 2022 en spreken de nodige verwachtingen uit voor 2023, zoals:

  • De tarieven van professionals zijn in 2022 gemiddeld met 3,8% gestegen zijn.
  • De verwachting is dat uurtarieven van professionals in 2023 gemiddeld 4 á 6% stijgen, omdat:
    • Uurtarieven volgen en houden gelijke trend met de CAO-ontwikkelingen.
    • Opdrachtgevers nemen geen rigoureuze stappen om tarieven van professionals op lopende opdrachten te indexeren. Ze kiezen voor een performance based aanpak.
    • Hogere tarieven worden betaald bij nieuwe opdrachten.

Benieuwd naar alle uitkomsten? Download de Talent Monitor hier.

Over Talent Monitor
Intelligence Group en HeadFirst Group, waar Sterksen onderdeel van is, stellen elk kwartaal op basis van de recruitment- en arbeidsmarktdata van Intelligence Group, gecombineerd met de inhuurdata van HeadFirst Group unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking. Beide databronnen zijn gestructureerd opgeslagen, conform de ISCO-norm.