Hoe breng je Total Talent Acquisition (TTA) – het volledig integreren van vaste en tijdelijke professionals – concreet in de praktijk? Rob van de Ven en Rob Teeuwen van Sterksen (onderdeel van HR-techdienstverlener HeadFirst Group) lichten dit toe aan de hand van een klantcase.

“Er zijn veel argumenten vóór Total Talent Acquisition (TTA) te bedenken. Eén daarvan is bijzonder relevant in deze tijd: de kans dat een rol vervuld wordt is 100%.” Dat is de boodschap van Rob van de Ven en Rob Teeuwen van Sterksen, onderdeel van HR-techdienstverlener HeadFirst Group.

“Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, in de huidige markt met schaarste alom. Toch is het zo.” vertelt Van de Ven. “Total Talent Acquisition maakt organisaties flexibeler en daarmee beter in staat zich snel aan te passen aan de toekomst. TTA gaat dan ook verder dan de vraag of iemand vast of flex moet worden aangenomen.”

Verbinding

TTA is een integrale aanpak voor het aan elkaar koppelen van vraag en aanbod van werk. Dus: geen scheiding meer tussen vaste en tijdelijke werknemers, maar in plaats daarvan verbinding. Teeuwen: “Dat betekent ook één Hiring Desk. Werving, ontwikkeling, opleiding, interne mobiliteit en beloning zijn hierbij zoveel mogelijk gelijk voor vast en flex. Zelfs het onboardingsproces – externen krijgen eenzelfde welkom als nieuwe medewerkers.”

Inzicht in organisatie én markt

Teeuwen: “Je kunt die gehele workforce bovendien in een blik overzien. Je krijgt volledig zicht op wie er rondlopen, tegen welke tarieven, sinds wanneer en of iedereen volledig compliant is.” Doordat TTA ál die personele stromen inzichtelijk maakt, is het weer makkelijker om sneller de juiste mensen aan te trekken tegen lagere kosten en met minder risico’s.”

En naast inzicht in je workforce krijg je ook inzicht in de arbeidsmarkt. Teeuwen: “Inhurende managers slaan uiteraard ook de krant open, toch merk je dat ze van een specifieke branche vaak onvoldoende weten. Onze marktanalyses geven daar inzichten in. Wij kunnen daardoor nog beter advies geven én er is er meer begrip.”

Verandering

Van de Ven kent nog maar een handjevol organisaties in Nederland die hun workforce op deze manier hebben ingericht. Wat houdt organisaties nog tegen om de stap naar TTA te maken? Van de Ven: “Organisaties zijn gewend processen langdurig op een bepaalde manier in te richten.” Hij ziet wel dat er door de schaarste op de arbeidsmarkt wel echt beweging komt. Lang lag de nadruk op verlaging van kosten, dat verschoof later naar compliance. Nu gaat het echt om toegang tot talent en invullingsbetrouwbaarheid. Dat komt allemaal samen in een TTA-oplossing.”


Benieuwd hoe Total Talent Acquisition in de praktijk gaat? Bekijk het webinar.

Dit artikel is eerder geplaatst op ZipConomy