Thuiswerken als recruiter

Tijdens deze moeilijke periode van het Corona virus werkt een groot deel van Nederland thuis. Gelukkig hebben we bij Sterksen ook de mogelijkheid om gewoon thuis te werken. Maar hoe ziet zo’n thuiswerk dag er dan uit? Wij vroegen het aan onze collega Esther.

Esther is IT Recruitment Consultant, voor verschillende opdrachtgevers door heel Nederland gaat ze op zoek naar de beste beschikbare kandidaten. Dit varieert van management-posities tot consultants tot beheerders.  Kort gezegd ontzorgt Esther het recruitment proces van de opdrachtgever en hierdoor kunnen zij hun focus ergens anders leggen. Maar naast dat Esther recruiter is, is ze ook moeder van haar zoontje Finn (1). Je kunt je voorstellen dat dit wat uitdagingen met zich meebrengt:

 Hoe ga jij om met thuiswerken?

Wanneer ik op het kantoor zit doe ik ook al erg veel digitaal. Bijvoorbeeld voor een klant in Noord-Holland zijn veel van de sollicitatiegesprekken al via Skype. Verder heb ik bijna wekelijks wel telefonisch contact met opdrachtgevers en benader ik kandidaten altijd al via berichten of telefonisch. Hier verandert met het thuiswerken niet veel aan dus. Het verschil is wel dat ik niet meer op persoonlijke afspraak ga bij klanten en ik kandidaten niet meer persoonlijk spreek voorafgaand sollicitatiegesprekken. Maar hier heb ik geen last van tot nu toe. Gelukkig leven we in een digitale wereld waarin veel mogelijk is!

Hoe ziet jouw dag er momenteel uit?

Het grootste verschil tussen op het kantoor werken thuiswerken is wel mijn 1-jarige zoontje die nu niet naar de opvang mag. Dat maakt het af en toe wel lastig. Als hij wakker is, kan ik niet bellen zonder onderbroken te worden door Finn die om aandacht vraagt! Hierdoor is het benaderen van kandidaten en voeren van Skypegesprekken in de ochtend en einde middag heel lastig. Gelukkig slaapt hij in de middag nog wel vaak 3-4 uur achter elkaar. Voor mij betekent dit in de ochtend hem bezighouden en bereikbaar zijn voor werk. In de ochtend ben ik tussen het spelen door vooral mails aan het beantwoorden en waar mogelijk kandidaten aan het zoeken. Wanneer hij slaapt is het tijd om heel hard te gaan knallen!

Dan voer ik de sollicitatiegesprekken en benader ik de kandidaten telefonisch. Wanneer hij weer wakker is ben ik weer voornamelijk bezig met bereikbaar zijn en berichten/mails opstellen en beantwoorden. Het thuiswerken is dus soms wat chaotisch, maar we vermaken ons hier goed en het werk leidt er zeker niet onder. Gelukkig kunnen kandidaten en klanten er ook altijd wel om lachen als ze ineens een gilletje of schreeuw om aandacht horen van mijn zoontje tijdens het bellen. Iedereen met kinderen zit tenslotte in dezelfde situatie nu.”

Dus werk en privé kun je goed scheiden van elkaar?

 Dat gaat tot nu toe prima. Mijn vriend moet soms nog naar kantoor en moet ook veel bellen voor zijn werk. We zijn dus wel thuis, maar toch allebei overdag alleen bezig met werk. We moeten in de uren alleen samen iets flexibeler zijn in verband met ons zoontje. Wanneer hij thuis is wisselen we de tijden en werkt hij bijvoorbeeld de eerste 2 uur in de ochtend en ik de 2 uur daarna. Het vergt wat planning voor ons om thuis te werken. Maar we komen er goed uit!

 Heb je nog tips omtrent thuiswerken?

In het begin van de eerste week dat we thuis moesten werken vond ik het heerlijk om lekker in mijn joggingbroek zonder mijn haar en make-up te doen achter mijn laptop te gaan zitten. Maar ik merkte al snel dat ik er dan niet goed inkom. Het voelde dan niet echt als werken. Nu sta ik op zoals ik gewend ben als ik naar mijn werk ga. Daardoor neem ik het iets “serieuzer”. Verder is het belangrijk om thuis goed te overleggen (als je kinderen hebt) wie wat en wanneer gaat doen. Allebei tegelijk werken met een kind in huis dat wakker is betekent eigenlijk allebei niet werken omdat je tegelijk in de gaten aan het houden bent dat je kind niet voor de 6e keer die kast opentrekt of de trap op loopt. Dat werkt niet! Zorg dat je per dag de uren hebt verdeeld. Verder werkt het voor ons ook niet om samen aan de keukentafel te gaan zitten om te werken. Dan kan ik me niet concentreren.  Gelukkig hebben wij de luxe dat Stef een “gamekamer” heeft met een bureau waar hij aan kan werken.”

Voor een lange periode thuiswerken kan al lastig zijn als je alleen woont en/of geen kinderen hebt, maar zeker voor werkende ouders is het een uitdaging! Gelukkig heeft Esther inmiddels een routine gevonden die voor haar en haar gezin werkt. Naast haar tips kun je ook nog denken aan voorbeelden zoals:

  • Probeer een aparte ruimte in te richten voor het werken zodat je je werk aan het einde
    van de dag beter los kunt laten;
  • Probeer een consistent ritme aan te houden dus blijf op tijd naar bed gaan en opstaan;
  • Neem voor jezelf korte pauzes tussendoor zo dat je over het algemeen minder snel afgeleid bent en ga naar buiten om een frisse neus te halen.

Zo proberen we er bij Sterksen het beste van te maken. We staan dan ook net als altijd klaar voor opdrachtgevers en kandidaten en je kunt ons uiteraard bereiken voor vragen over vacatures en sollicitatieprocedures in deze onstuimige periode.