Event ‘succesvol werven van IT’ers anno 2017’

Vier mooie take-aways voor het succesvol werven van ITers

Door Geert-Jan Waasdorp, o.a. docent Leergang Advanced recruitment

Op 23 augustus was het event ‘succesvol werven van IT’ers anno 2017’ in Rotterdam. In een uitverkocht huis deelden Intelligence Group, Sterksen en RAVE-cruitment letterlijk tientallen tips & insights om op dit moment succesvol te werven in een veel te schaarse arbeidsmarkt. Uit elk van de vier lezingen staat hieronder een interessante ‘take-away’.

  1. Nieuwe schaarse en niche skills in ontwikkeling

Ronald Hoek van Intelligence Group presenteerde de zeer sterke toename (vele honderden procenten groei) in niche skills als Blockchain, IoT, A.I., Machine Learning, Hadoop en vele andere IT-skills. De schaarste, met name onder de junior IT doelgroep is tussen 2015 en 2016 verdubbeld naar een ongelofelijke verhouding van 27:1. 27 openstaande vacatures voor 1 actieve baanzoeker. Dit onderzoek is te hier te downloaden

  1. Het oude sourcingsmodel werkt niet meer

Paul Storimans van Sterksen reflecteerde vervolgens op de marktontwikkelingen door aan te geven dat het huidige sourcingsmodel/de huidige sourcingsmix voor de werving van IT’ers op alle manieren op ‘kraken’ staat en niet meer voldoet. In de nieuwe ‘engaged’ aanpak staan nieuwe instrumenten centraal in combinatie met samenwerking met andere recruiters, intensiever contact met kandidaten en beter gebruik maken van eigen sources zoals de eigen site, referral en ATS. Mooie voorbeeld van moderne kanalen zijn bijv. Slack, aggregation tooling en het gebruik van fora.

  1. Engels is de taal voor de werving van ITers

Rob van Elburg had tientallen tips en eye-openers, daarbij was hij over één ding het duidelijkste. De business en recruitmenttaal voor het aantrekken van IT’ers is Engels. Of je nu wilt of niet. Dus zelfs overheidsbedrijven kunnen beter nu gaan overstappen, want over 10 jaar is het toch zover. Waarom uitstellen als je weet dat het toch komt. Je zet jezelf alleen nog maar meer op achterstand. Rob vertelde vervolgens dat in het Engels werven wel een evaluatie zit. Zo begin je eerst met het werven van Engelssprekenden in Nederland (bijv. de echtgenoten), daarna Engelssprekende in de EU en vervolgens pas (op termijn) Non-EU. Ook de Brexit is een potentiele ‘goudmijn’ voor het aantrekken van Engelssprekende IT’ers. Rob was verder ook duidelijk (en straalde dat aan alles uit) dat Recruitment FUN is. Genieten… ‘make it a good day for the candidate’.

  1. De Long Tail van Recruitment

De laatste spreker was Geert-Jan Waasdorp, die een lans brak voor het gebruik van data (data helpen je veel meer succes krijgen als je weet hoe je ze moet gebruiken) en de opgeleide recruiter. Alleen met goed opgeleide recruiters kun je schaarste te lijf gaan. Een effectieve marktbenadering daarvoor is ‘de Long Tail van Recruitment’ waarbij je niet de ineffectieve drukte van de arbeidsmarkt zoekt om te hunten, daar waar iedereen aan het hunten is. Integendeel… met behulp van doelgroepinformatie zie je de niches om de doelgroep in beweging te krijgen.

Vanzelfsprekend werd er geëindigd met Bier & Bitterballen… we blijven natuurlijk wel recruiters….