De groeiende vraag naar Interim Professionals

Veel bedrijven en kleine ondernemers hebben last van de Corona crisis. Inmiddels worden langzaam maar zeker de maatregelen tegen het virus versoepeld en merken we dat iedereen wat meer ruimte krijgt om het dagelijks leven weer op te pakken. Volgens Wim Davidse (Flexstrateeg bij Dzjeng)  hebben we het diepste dal van de crisis gehad, maar moet het (vele) herstel nog komen. Maar gaan bedrijven en ondernemers nog investeren in recruitment tijdens dit herstel? Volgens Wim Davidse is het antwoord ‘ja’. Tijdens de piek van de Corona crisis zijn er natuurlijk veel ontslagen gevallen en veel van deze posities moeten natuurlijk ook weer opgevuld worden tijdens en na het herstel. Toch verwacht Wim dat veel ondernemers weinig risico zullen willen nemen, en dat er de komende periode het meest gebruik gemaakt wordt van interim professionals. 

Maar zijn werknemers, waaronder jongeren en starters, nu juist niet op zoek naar zekerheid in plaats van tijdelijke opties? 

In onzekere tijden zijn er heel weinig werkgevers die vaste contracten aan nieuwe kandidaten geven. Ze kiezen dan eerst voor tijdelijke banen en interim krachten, dit hebben we de laatste 3-4 recessies ook kunnen zien. Een vast contract is natuurlijk fijn maar toch zie ik dat veel werknemers verveeld raken, of zelfs een burn out krijgen in het ergste geval. Het voordeel van flex is dat je veel werkervaring op doet en verschillende werkgevers kunt ervaren. Werkgevers moeten daarom weer aantrekkelijk worden voor jongeren en starters. Ze moeten een verhaal vertellen waar kandidaten nieuwsgierig naar worden’.

Wat zijn volgens jou de voordelen voor bedrijven van het aannemen van interim krachten in de huidige tijd?

Flexibiliteit en wendbaarheid, de kandidaat met de juiste kennis voor de juiste periode. Daarbij heb je ook geen lange doorlooptijden zoals bij een standaard werving en selectieproces.  Dit kun je, zeker als straks de arbeidsmarkt voor IT’ers ‘gewoon’ weer super krap is, niet gebruiken. Dankzij Interim krachten profiteer je van een hogere snelheid, kwaliteit en productiviteit.

Denk je dat er nu nog mensen zijn die voor zichzelf willen beginnen als interim professional?

Echt wel, zeker zij die weten dat ze gegeven hun kennis, ervaring, vaardigheden, ideeën en karakter goed in de markt liggen. Als zij nu toegang kunnen vinden naar partijen die bijvoorbeeld thuiswerken faciliteren, dus concrete kansen ruiken, zullen ze de stap durven zetten. Natuurlijk zijn er nu even wat minder projecten en vacatures, maar zodra de economie ook maar weer een beetje herstelt, groeien die aantallen weer. Veel werk- en opdrachtgevers zullen weer razendsnel de schaarste van IT’ers ervaren. Dat is voor interim krachten een ideale situatie. Dus misschien wil en durft een geïnteresseerde nu nog niet de stap naar interim te zetten vanwege alle crisis-verhalen en -feiten. Maar zodra zij horen van herstel & nieuwe kansen, zullen ze er klaar voor zijn.
En mind you: de economische voortekenen zijn veel minder negatief dan je zou denken op basis van alle media-paniekzaaierij over een 2de golf. En daarbovenop: the future is digital! IT-werk zat, straks na Corona.

Volgens Wim zijn IT medewerkers nu ook hard nodig in, bijvoorbeeld in verband met de huidige thuiswerk situatie. Dit vergt natuurlijk om een efficiënte onboarding van de online thuiswerkomgeving en de online manieren van communiceren voor de meeste bedrijven. Veel van deze oplossingen worden door IT personeel gerealiseerd.

Hoe zal de werving van de IT branche er na de crisis uit zien?

Er blijft de komende jaren een schaarste om de juiste IT kandidaat te vinden. Tijdens de crisis moet je daarom juist doorpakken met IT en doorgaan met werven.
De IT branche, maar ook techniek en zorg zijn beroepsgroepen die het voor de crisis al erg moeilijk hadden met het werven van de juiste kandidaten. Binnen recruitment moet je hier goed in worden en investeren, dit betekent ook verdiepen in het aannemen van interim personeel. Op deze manier kun je een bijdrage leveren en natuurlijk blijven groeien als ondernemer.’
“De corona crisis zet de economie nu stil met maar versnelt de toekomst”

Interim Solutions bij Sterksen

Ook bij Sterksen zien we het belang van Interim posities in de huidige periode. Zeker in de IT arbeidsmarkt zijn er veel organisaties die op zoek zijn naar Interim professionals om opdrachten te vervullen. We zijn dan ook druk bezig om ons bestaande netwerk van zowel IT professionals als opdrachtgevers uit te breiden, om zo ‘klant’ en ‘kandidaat’ op de juiste en snelste manier te verbinden.

Wil jij meer weten over onze dienstverlening bij de zoektocht naar interim IT professionals, of ben je als zelfstandige op zoek naar een nieuwe opdracht? Bij Sterksen zijn we gespecialiseerd in het werven van IT-professionals en is ons Interim IT Solutions team nog altijd groeiende. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jasper Bruggink via jasper.bruggink@sterksen.com of bel +31880442000.