2016: Meer, meer of toch minder meer?

scale (3)In het begin van het nieuwe jaar rolt de ene na de andere statistiek de markt in. Er wordt teruggeblikt op 2015, maar ook vooruit gekeken naar 2016.

Zo werd vorige week een 20% toename van ICT vacatures gepubliceerd. Dit over de periode 2015 ten opzicht van 2014. Deze groei wordt vooral gespot in het ‘Software Development’ vacature domein. Dit laatste zien wij natuurlijk in onze dagelijkse praktijk terug. De overall groei is natuurlijk een positieve ontwikkeling. We zien dit niet alleen terug in de mooie of tenminste sterk verbeterde cijfers van alle arbeidsbemiddelaars. Dat brengt een verbeterde sfeer met zich mee, lang leve 2016!

Maar de groei laat ook steeds meer een scheefgroei in de arbeidsmarkt zien. De vacature vraag (zeker in de niches van de IT arbeidsmarkt), is niet in lijn met de beschikbare arbeidscapaciteit. Veel vacatures – weinig aanbod. En vaker dan ooit geldt: waar het aanbod wel aanwezig is, is de vraag vaak te klein.

Daarom wordt het op specifieke vacature domeinen toch echt tijd om breder naar de beschikbare capaciteit in de arbeidsmarkt te kijken. Meer kijken naar de juiste man of vrouw, de bekende competenties, in plaats van naar de strikt passende technology skillset. Dit is overigens geen nieuwe discussie. Vergelijkbare trends zagen we eind jaren ’90 en mid 2000. Realisatie van deze ambitie blijkt wederom erg lastig. Tegenwoordig hoort ook het kijken naar talent buiten de eigen landgrenzen tot de opties, en daar boeken wij vooralsnog goede resultaten voor onze klanten. Zo lang als het duurt want ook in Zuid- en Oost-Europa lopen de salarissen van de goede ICT ‘ers fors op.

Een andere oplossing is natuurlijk een afname van de vacature vraag. Niet onze verwachting voor de eerste helft van 2016. Maar zoals statistieken horen bij een jaarwisseling, zo horen daar ook voorspellingen bij. Laten wij een poging wagen: de overall vacature vraag zal gaan dalen in de loop van 2016. Echter de vraag naar de schaarse ICT’ers zal verder toenemen.

Heeft uw organisatie al een ICT Recruitment strategie ontwikkeld voor de toekomst?